Η αληθινή καφεμαντεία είναι ένας τρόπος μαντικής εξαιρετικά αξιόπιστος, που διαμορφώθηκε στη διάρκεια πολλών αιώνων και κωδικοποιήθηκε σε μια σαφή τεχνική «ανάγνωσης» της αληθινά μοναδικής ποικιλίας των σχημάτων που δημιουργεί το κατακάθι στο φλιτζάνι.Είναι πολύ σημαντικό να γυρίσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος το φλιτζάνι του, γιατί έτσι ενισχύει τα μαγνητικά κύματα που έχει μεταδώσει στον καφέ πίνοντας τον. Το φλιτζάνι πρέπει να μείνει αναποδογυρισμένο στο πιατάκι 15-20 λεπτά, ώστε να στεγνώσει καλά και να σταθεροποιηθούν τα σχήματα. Αν το γυρίσετε πριν στεγνώσει και τα κατακάθια «τρέξουν» προς τα πίσω, θα πάρετε αντίθετο και αρνητικό νόημα σε σχέση με ό,τι είχαν πριν. Ακολουθεί λεξικό ερμηνειών των συμβόλων της καφεμαντείας.
Αβγά

Ακέραια: επιτυχία, νέο ξεκίνημα. Ραγισμένα ή σπασμένα: οικονομικά προβλήματα, που όμως μπορείς να διορθώσεις.

Άγγελος

Ισχυρότατο σύμβολο. Προστασία από το κακό και καλές ειδήσεις. Εξουδετερώνει άλλα αρνητικά σύμβολα που ίσως υπάρχουν.

Αγελάδα

Ασφάλεια και αφθονία. Συνδυάζεται με τα διπλανά της. Κοντά σε «καρδιά»: μια σχέση θα σου δώσει πολλά. Κοντά στο χείλος: θα τα ξαναφτιάξεις με παλιά σου αγάπη.

Άγκυρα

Ευδιάκριτη: τύχη, σταθερότητα. Αχνή και δυσδιάκριτη: αστάθεια, απογοήτευση.

Αεροπλάνο

Αλλαγή, κάποια είδηση που δεν περιμένετε, στεναχώρια αν είναι μαζί με αρνητικά σύμβολα.

Αετός

Φιλοδοξία, υψηλές προσδοκίες, τύχη, κατορθώματα και μελλοντική επιτυχία. Κάτω: θα ξεκινήσεις κάτι μεγάλο. Μέση: σημαντικό όνειρο σου θα πραγματοποιηθεί. Χείλος: θα πας πολύ ψηλά.

Αλεξίπτωτο

Αναρωτιέσαι αν πρέπει να πάρεις κάποιο ρίσκο. Παρ’ το! Μη φοβάσαι, θα πετύχεις.

Αλεπού

Προσοχή: αντιμετωπίζεις άνθρωπο πονηρό και ευέλικτο που θέλει να σε εξαπατήσει. Αν βρίσκεται στο τμήμα που ορίζουν οι καρδιές: ίσως υπάρχει αντίζηλος.

Άλογο

Έντονη προσωπικότητα, ζωντάνια. Νέα συνεργασία ή ταξίδι για κέρδος. Γυναίκα: ένας καινούργιος άντρας θα μπει στη ζωή σου. Άντρας: θα εμφανιστεί ανταγωνιστής σου.

Αλυσίδα

Ευδιάκριτη: σοβαρή δέσμευση για το καλό σου. Σπασμένη: προβλήματα.

Ανεμοστρόβιλος

Χείλος: προσαρμόσου στις καταστάσεις για να τη βγάλεις καθαρή - έρχονται μεγάλες φουρτούνες. Δυνατός άνεμος αλλαγής - ίσως στο τέλος για καλό.
Κάτω: ταραχώδες παρελθόν.
Μέση: σοβαρά αισθηματικά προβλήματα.

Ανθοδέσμη

Προσφορά και βοήθεια, κάποιος θα σας ευνοήσει και θα βρείτε υποστήριξη. Άτομο με καλές προθέσεις, υποσχέσεις που θα τηρηθούν.

Άνθρωπος

Φιγούρα ή κεφάλι με υψωμένα τα χέρια: προστασία και συμπαράσταση. Με κατεβασμένα τα χέρια: εχθρός ή σχέση που θα σε ταλαιπωρήσει. Τρεις φιγούρες στη σειρά: προαγωγή, θα πάρεις θέση που τη θέλεις πολύ. Δύο  φιγούρες πολύ κοντά πρόσωπο με πρόσωπο: ερωτική συνάντηση.

Αράχνη

Κίνδυνος αποτυχίας ενός σχεδίου που έχετε, προσοχή σε οικονομικά θέματα, τα κέρδη μπορεί να κρύβουν παγίδες

Αριθμοί

Ερμηνεύονται ως έχουν: ημερομηνίες ή ποσά ανάλογα, ιδίως αν βρίσκονται κοντά στο χείλος.

Αρκούδα

Πρέπει να αποκτήσετε περισσότερη δύναμη για να ξεπεράσετε εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο σας, δυσκολίες από αρνητικά άτομα στον επαγγελματικό τομέα ιδιαίτερα αν είναι κοντά στα χρήματα δυσκολίες με ανωτέρους.

Αρουραίος

(Σαν ποντίκι, αλλά με πολύ μακριά ουρά.) Προδοσία, διπρόσωπο άτομο σε επιβουλεύεται.

Αστέρι

Αναγνώριση και επιτυχία. Τα όνειρα και οι ευχές σου θα πραγματοποιηθούν. Μεγάλη χαρά από το πρόσωπο που αγαπάς. Πολλά αστέρια: θρίαμβος.

Αστραπή

Έμπνευση, διαίσθηση, διορατικότητα. Κάτι ξαφνικό αλλάζει την πορεία σου.

Αυτοκίνητο

Ευδιάκριτο: ταξίδι. Αν υπάρχουν ευθείες γραμμές κοντά, τότε το ταξίδι σου θα είναι μακρινό.
Δυσδιάκριτο ή στραβοχυμένο: το αυτοκίνητο σου θα έχει μηχανολογικά προβλήματα. Κάνε ένα σέρβις πριν ταξιδέψεις! Εάν κοντά στο αυτοκίνητο εμφανίζεται κάποιο γράμμα, θα σε επισκεφθεί κάποιος με αυτό το αρχικό.

Αφτί

Θα ακούσεις κάτι καλό, έστω κι αν γύρω υπάρχουν αρνητικά σύμβολα.

Αψίδα

Ευκαιρία που σου δίνεται. Κάτω: έρχεται οικονομική βοήθεια από ηλικιωμένο άτομο ή κάποιον παλιό γνωστό σου. Μέση: επαγγελματική συμφωνία με αγαπημένο πρόσωπο. Χείλος: η ευκαιρία είναι μεγάλη και άμεση.