10:59
16/2

Τι είναι το μάτιασμα;

UPDATED:
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Τι είναι το μάτιασμα;

Τι ακριβώς όμως είναι αυτό που αποκαλούμε «βασκανία» ή «μάτιασμα»; Πολλοί ετυμολογούν την αρχαία ελληνική λέξη «βασκαίνω» από τις λέξεις «φάεσι καίνω», που μεταφράζονται «σκοτώνω με το βλέμμα», και αρχικά είχε το νόημα της κακολογίας, της  συκοφαντίας και του φθόνου.

Αργότερα άρχισε να σημαίνει τον κακόβουλο έπαινο, τον προερχόμενο από συνειδητή ή υποσυνείδητη ζήλια και ως εκ τούτου, τη «μαγική» κατά κάποιον τρόπο επιβολή αρνητικής ενέργειας πάνω σε άνθρωπο, ζώο ή και πράγμα, με αποτέλεσμα τη σοβαρή βλάβη, την καταστροφή ή ακόμα και το θάνατο του υποκειμένου στη βασκανία.

Για τον πρωτόγονο άνθρωπο το κακό μάτι, όντας μια δύναμη του κακού, θεωρήθηκε μια μορφή θανάτου, μαρασμού και στερέματος των «ζωτικών χυμών» του σώματος που είναι απαραίτητα για τη ζωή.

Έτσι, έφτιαξε φυλαχτά για να αντισταθμίσει την απειλή του στερέματος ή να την αποτρέψει. Το σάλιο, το αίμα, το γάλα, το σπέρμα αλλά και το νερό, είναι όλα ζωτικοί χυμοί και, επομένου, τα σύμβολά τους θεωρούνται ικανά να αποδιώξουν τις δυνάμεις εκείνες που προκαλούν μαρασμό και ξηρασία. Έτσι, τα φυλαχτά και χα ξόρκια περιστρέφονται κυρίως γύρω από αυτούς τους συμβολισμούς - αν και δεν είναι οι μόνοι.

Γαλάζιες χάντρες και γαλάζιο χρώμα: το νερό που δίνει ζωή. Κόκκινες χάντρες, κόκκινες κλωστές, κόκκινες κορδέλες, κόκκινο χρώμα: αίμα.
Κέρατα ζώων: φαλλός, σπέρμα. Πέταλο αλόγου / χτένα-, το γυναικείο εφηβαίο.

Μάτια: προειδοποίηση κατά του «εποφθαλμιούντος» και σύμβολο του νερού.

Αstra & Οραμα