11:26
16/2

Είσαι άρρωστος ή σε μάτιασαν;

UPDATED:
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Είσαι άρρωστος ή σε μάτιασαν;

Ενδιαφέρον είναι το πως οι «ξεματιάστρες» διαπίστωναν αν κάποιο άτομο ήταν ματιασμένο. Αν κάποιος αρρώσταινε ξαφνικά, λοιπόν, το πρώτο που εξέταζαν ήταν ποιος ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που επισκέφθηκε το σπίτι και έλεγαν ότι μάλλον αυτός έφταιγε.

Για να επιβεβαιώσουν αυτή τη «διάγνωση», έπαιρναν ένα ποτήρι με νερό και έριχναν μέσα επτά αναμμένα ξυλοκάρβουνα από την εστία του σπιτιού. Αν πήγαιναν στον πάτο, ήταν βέβαιο πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο επισκέπτης ήταν ο υπεύθυνος. Αν επέπλεαν, τότε δεν ήταν αυτός, και ξανάρχιζαν τη διαδικασία, ονομάζοντας κάποιον άλλον «ύποπτο». Το επόμενο βήμα ήταν να πάρουν ένα μαντίλι ή ένα σκουφάκι που ανήκε στον άρρωστο και να το πάνε στην ξεματιάστρα, που με κάποιο ξόρκι θα έδιωχνε το κακό μάτι και ο άρρωστος θα γινόταν πάλι καλά.

Ένα από τα πολλά ξόρκια που έχουν διασωθεί στους Εβραίους της Διασποράς (και μάλλον χρησιμοποιείται και σήμερα) λέει:

Καλώ εσάς, εσάς όλα τα πνεύματα των κακών ματιών! Πνεύματα από μαύρα μάτια, άσπρα μάτια, γαλανά μάτια, πράσινα μάτια, μακριά μάτια, κοντά μάτια, πλατιά μάτια, στενά μάτια, Ίσια μάτια, στραβά μάτια, στρογγυλά μάτια, βουλιαγμένα μάτια, γουρλωμένα μάτια, μάτια που βλέπουν, μάτια που μιλούν, αλλήθωρα μάτια, δακρυσμένα μάτια, άντρα μάτια, γυναίκας μάτια, νου συζύγου μάτια, της συζύγου μάτια, της μάνας μάτια, της Θυγατέρας μάτια, μάτια γυναίκας κι όλου του σογιού της, παλικαριού μάτια, γέροντα μάτια, παρθένας μάτια, γριάς μάτια, χήρας μάτια, νόμιμα παντρεμένης μάτια, χωρισμένης μάτια, όλα τα κακά μάτια που υπάρχουν στον κόσμο και που είδαν κα που έριξαν κακό μάτι στον... [Τάδε], γιο του... [Δείνα], σας προστάζω και σας εξορκίζω στο όνομα του ιερού ουράνιου οφθαλμού, του μοναδικού οφθαλμού, του πλατιού οφθαλμού, του υπέρλευκου οφθαλμού, του ολοκληρωτικά λευκού οφθαλμού, του υγιούς οφθαλμού, του οφθαλμού ος τα πάνθ’ ορά, του οφθαλμού της θείας Προνοίας, του ελεήμονος οφθαλμού, του ευσπλαχνικού οφθαλμού, του ενσαρκώνοντος πάσαν ευσπλαχνίαν, του οφθαλμού όστις ει το άπαν, του οφθαλμού όστις ει ακηλίδωτος του οφθαλμού όστις ουδέ ερυθρός ουδέ ωραίος ει, του οφθαλμού ενώπιον του οποίου άπαντες οι πονηροί οφθαλμοί κρύπτονται και εις την θέλησιν του οποίου υποτάσσονται, του οφθαλμού όστις φύλαξ του Ισραήλ ει.· ως γέγραπται, «ου νυστάξει ουδέ υπνώσει ο φυλάσσων τον Ισραήλ»· και ως επίσης γέγραπται, «οι οφθαλμοί του Κυρίου επί τους φοβούμενους αυτόν, τους ελπίζοντας επί το έλεος αυτού». Στο όνομα αυτού του ουράνιου οφθαλμού σάς προστάζω και σας εξορκίζω, όλα εσάς τα κακά μάτια, να αποχωρήσετε και να απέλθετε και να τραπείτε σε φυγή και να μείνετε μακριά από τον... [Τάδε], το γιο του...[Δείνα] και από το σπίτι του και να μην έχετε καμιά ισχύ επί του ...[Τάδε], γιου του... [Δείνα] ή του σπιτιού του ούτε ημέρα ούτε νύχτα, ούτε όταν είναι ξύπνιος ούτε όταν ονειρεύεται, ούτε πάνω σε κανένα μέλος από τα 248 μέλη του, ούτε σε κανένα νεύρο από τα 365 νεύρα του, από σήμερα και εσαεί.

Μολονότι το ξόρκι αυτό γίνεται στο όνομα του θεού, δεν είναι προσευχή και δεν παρακαλεί το θεό για τον άρρωστο - έγκειται στη «δύναμη» που διαθέτει η κάθε ξεματιάστρα να διώξει το κακό.

Αstra & Οραμα