11:15
16/2

Διαπιστώσεις και δοξασίες για το μάτιασμα

UPDATED:
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Διαπιστώσεις και δοξασίες για το μάτιασμα

...και άλλα πολλά από Ανατολή σε Δύση. Σήμερα η πίστη στη βασκανία συναντάται και σε λαούς που κάποτε τους ήταν άγνωστη, θεωρείται, γενικά, δοξασία σημιτικής και ινδοευρωπαϊκής προέλευσης, που ξεκίνησε την προϊστορική εποχή από την αρχαία Σουμερία, στην εύφορη πεδιάδα μεταξύ Τίγρη και Ευφράτη, στα νότια της σημερινής Βαγδάτης.

Από εκεί διαδόθηκε - σε ολοένα διευρυνόμενους κύκλους - στους Πέρσες, τους Εβραίους και τους Αιγύπτιους και στη συνέχεια στους 'Ελληνες και στους Ρωμαίους, φτάνοντας ανατολικά μέχρι την Ινδία, δυτικά μέχρι την Ιβηρική χερσόνησο, βόρεια μέχρι τη Σκανδιναβία και τη Βρετανία και νότια μέχρι τη Σαχάρα.

Στην Άπω Ανατολή (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Ινδοκίνα, Ινδονησία) δεν υπάρχουν αναφορές για το «κακό μάτι» ή, τουλάχιστον, η αρνητική ενέργεια δεν περιγράφεται ως «μάτι». Το ίδιο ισχύει για τους γηγενείς της Αυστραλίας, τις φυλές της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής και τους Αφρικανούς νότια της Σαχάρας.

Σε όλες αυτές τις περιοχές, μολονότι υπήρχαν (και υπάρχουν) δοξασίες για φθονερούς δαίμονες καθώς και τα αντίστοιχα ξόρκια και προλήψεις, αυτά δεν συνδέονται με το «μάτι», η δε αντίληψη περί βασκανίας ήταν άγνωστη μέχρι την εποχή που οι κάτοικοι τους είτε ήρθαν σε επαφή με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό είτε οι περιοχές αυτές αποικήθηκαν από Ευρωπαίους.

Όμως, μολονότι η βασκανία είναι κοινή πίστη στους ινδοευρωπαϊκούς λαούς, σε κάθε χώρα και θρησκεία βρίσκουμε και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς και διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισής της.

Αstra & Οραμα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Ξόρκια του Ιουδαϊσμού